Kaunviljad on suurepärane ja toitev lisand

Kaunviljad on suurepärane ja toitev lisand
Kaunviljad on meie toidus täiesti vaeslapse rolli jäetud. Kaunviljad sisaldavad kvaliteetseid taimseid valke ja lisaks vähesele rasvasisaldusele on kaunviljades ka palju kiudaineid. Samuti on neis palju mineraale, nagu kaltsium, fosfor ja kaalium, ning rohkesti vitamiine, eriti B-rühma vitamiine. Kaunviljasalatid suurepärane lisand lihale või kalale, aga need sobivad ka eraldi eineks.
 
 
1) Maroko läätse salat
 
1/2 tassi kuivatatud väikesi rohelisi läätsi
1 1/2 tassi vett
425 g konserveeritud kikerherneid, nõrutatud
2 tomatit, tükeldatud
4 rohelist sibulavart, hakitud
2 hakitud tulise rohelise tšillipipra kauna
1 roheline paprika, tükeldatud
1/2 kollast paprikat, tükeldatud
1 punane paprika, tükeldatud
1 laimi mahl
2 spl oliiviõli
1/4 tassi hakitud värsket koriandrit1
Maitseks soola
 
Pange läätsed koos veega potti. Laske keema ja keerake kuumus maha. Laske haududa 30 minutit või kuni läätsed on pehmed.
Salatikausis segage kokku läätsed, kikerherned, tomatid, rohelised sibulad, roheline tšilli, paprikad, laimimahl, oliiviõli, koriander1 ja sool. Segage hästi. Jahutage 20 minutit enne serveerimist.
 
 
2) Valge oa ja artišoki salat
 
3 tassi konserveeritud suuri valgeid ube (võiuba). (Kasutada võib ka naturaalseid suuri valgeid ube. Sellisel juhul leotage neid öö läbi 10–12 tundi, seejärel keetke 60 minutit puhtas soolata vees.)
397 g konserveeritud artišokisüdamikke, nõrutatud ja sektoriteks lõigatud
2/3 tassi hakitud rohelist paprikat
1/3 tassi hakitud musti oliive
1/4 tassi hakitud punast sibulat
1/4 tassi hakitud värsket peterselli
7 g hakitud värskeid piparmündilehti
3/4 tl kuivatatud basiilikut
1/3 tassi oliiviõli
1/4 tassi punase veini äädikat; maitseks soola ja pipart
 
Segage suures kausis kokku oad, artišoki südamed, paprikad, oliivid, sibul, petersell, piparmünt ja basiilik.
Segage purgis või väikeses kausis kokku õli ja äädikas; raputage või segage hästi läbi. Valage salatile õli ja äädika segu ning segage kergelt, et kaste kataks kogu salati.
Katke ja jahutage külmikus mitu tundi või terve öö, aeg-ajalt segades, et maitsed seguneksid.
 
 
3) Silmoa salat
 
1 1/2 tassi kuivatatud silmube, leotatud öö läbi
1/3 tassi hakitud sellerit, lehtedega
1 1/2 tassi hakitud porgandit
3/4 tassi hakitud värsket peterselli
1/2 tassi hakitud valget sibulat
1/8 tassi hakitud värsket piparmünti
Salatikaste:
1/4 tassi oliiviõli
2 apelsini mahl
1/2 sidruni mahl
1 küüslauguküüs, katki pressitud
1/2 tl jahvatatud koriandrit[1]
1/2 tl soola
1/8 tl värskelt jahvatatud musta pipart
1 tl pruuni suhkrut
 
Asetage oad kastrulisse, kus on piisavalt vett, et katta oad paari sentimeetri võrra. Laske aeglaselt keema. Vähendage kuumust madala peale ja laske haududa, kuni oad on pehmed, aga mitte puder (umbes 35 minutit). Lasta jahtuda. Kui oad on jahtunud, asetage need suurde kaussi. Lisage seller, porgand, petersell, valge sibul ja piparmünt; segage läbi.
Salatikastmeks pange mikserisse oliiviõli, apelsini- ja sidrunimahl, küüslauk, koriander, sool, pipar ja pruun suhkur ning mikserdage 6 sekundit. Valage segu väikesesse kastrulisse ja kuumutage madalal kuumusel 5 minutit. Eemaldage pliidilt ja jahutage. Valage kaste üle oasalati ja enne serveerimist laske külmkapis vähemalt 1 tund seista.
 
4) Lihte soe kikerhernesalat
 
2 spl oliiviõli
1/2 tassi hakitud punast sibulat
2 purki (397 g) konserveeritud kikerherneid, nõrutatud
1/2 tl purustatud küüslauku
1 tl punase pipra helbeid
1 tl värsket sidrunimahla
Maitseks soola ja jahvatatud musta pipart
1 tl hakitud värsket peterselli
1 tl hakitud värsket piparmünti
 
Kuumutage oliiviõli pannil keskmisel kuumusel. Küpsetage ja segage sibulat kuumas õlis, kuni sibul on pehme, 5 kuni 10 minutit. Lisage sibulale kikerherned ja küüslauk; kuumutage segades, kuni segu on läbi kuumutatud, umbes 5 minutit. Segage kikerherne segu hulka punase pipra helbed, sidrunimahl, sool ja pipar; keetke ja segage veel 3 minutit. Segage salatisse petersell ja piparmünt.
Soovi

[1] Coriander ja cilantro tähendavad mõlemad koriandrit. Cilantro on värske taim, ning pärast õitsemist ja seemnete valmimist on ta coriander.
Tagasi artiklite juurde

Populaarsemad artiklid

10 lihtsat ja tervislikku vahepala

Avaldatud: 05 nov 2019

Peamiste söögikordade vahel nauditav vahepala peaks olema tasakaalustatud koostisega: liitsüsivesikud, valgud, kasulikud rasvhapped, vitamiinid...

Loe lisa